Sakarya Üniversitesi bünyesinde eğitim gören ve Dönemlik Staj Uygulamasına tabi tutulan öğrenciler Ortalama ve AKTS için seslerini duyurmaya çalışıyorlar.
2014/2015 Güz Döneminde Staj Uygulamasına tabi tutulan öğrencilere 24 AKTS olarak işlenen ve ortalamaya etki eden Staj Uygulaması 2014/2015 Bahar Döneminde ise Rektörlük tarafından alınan bir karar ile 15 AKTS değerine düşürüldü ve Ortalamaya Etkisi kaldırıldı.
Bu durum özellikle son sınıf öğrencileri adına büyük bir sıkıntının da ortaya çıkmasına sebep oldu.
Günde 8 saat, haftada 5 gün, sonuç ise koskoca bir sıfır
Öğrenciler hayata daha erken adım atsınlar, kendi mesleklerini öğrensinler diye başlatılan staj uygulaması öğrenci adına tam bir eziyete dönüşüyor. Öncelikle haftada 5 gün staja gitme zorunluluğu mevcut. Çalışma saatleri ise 8 saat. Yani normal bir Devlet Memuru gibi işyerlerine gidiyorlar.
Maaş olayı yok. Haftada 5 gün öğrenci çalıştıran kurumlar Maaş Ödemesi yapmıyorlar. SSK ise zorunlu olarak Üniversite Kaynaklarından yapılıyor ve öğrencilerin SSK’lı çalışması sağlanıyor.
Buraya kadar zaten zararda olan öğrenci artı olarak Staj Uygulamasının Ortalamaya Etkisi ve AKTS Değerinin Düşmesi ile de büyük bir sorunla yüzleşmek durumunda.
70 günlük staj süresince ders veya okula ayıracak zamanı kalmayan öğrenci şuan ki sistem ile 1 dönem uzatma sıkıntısı ile karşı karşıya kalmış oluyor.
Öğrenciler okulu 1 dönem uzatmak zorunda
SAÜ’de geçerli olan AKTS sistemi ile 240 AKTS alan öğrenci mezun sayılıyor. Dönemlik ise 30’a AKTS alma hakkınız var. Bu sebeple de 8 yarıyıl * 30 AKTS ile 240 AKTS tamamlanıp okul bitiyor.
Ancak şu anki sistemde 7 dönem okula devam eden bir öğrenci 7*30 ile 210 AKTS toplamış oluyor. Son dönem ise 24 AKTS olan Staj Uygulamasının 15 AKTS değerine düşülmesi ile 225 AKTS değerinde kalmış oluyor.
240 AKTS değerini toplaması için 10 AKTS değerindeki TEZ ve 5 AKTS değerindeki Üniversite Ortak Seçmeli Derslerini de alması ve başarı ile vermesi gerekiyor.
Ancak haftanın 5 günü çalışmak zorunda olan öğrenci Üniversite Ortak Seçmeli Dersini uzaktan eğitim olarak almak, kalan hafta sonlarında ise tez için hazırlanmak zorunda. Kontenjan sebebiyle Uzaktan Eğitim Seçmeli Dersi alamayan öğrenciler ise derslere de devam etmek zorunda.
Bu durumda ya haftanın 5 günü işyerinde çalışıp kalan 2 günlük tatil kısmında da TEZ Hazırlaması ve Seçmeli Derse çalışarak 240 AKTS toplaması ya da okulu 1 dönem uzatarak +15 AKTS daha ders alması gerekecek.
Sosyal Medya yıkılıyor, Rektörlük geri adım atmıyor
Sosyal Medya yaklaşık olarak 15 gündür Staj Uygulaması sebebiyle zor durumda kalan öğrencilerin serzenişleri ile çalkalanırken, Rektör Prof. Dr. Muzaffer ELMAS verdiği cevaplar ile geri adım atılmayacağını, kararın kesin olduğunu, öğrencilerin Rektör Yardımcısı veya Dekanlık ile görüşmesi gerektiğini belirterek sorunu görmezden geliyor.
Ne olacak bu stajın hali
Özellikle Sakarya’daki Sanayi Kuruluşlarını sevindiren, bedavaya işçi çalıştırma imkânı sunan 7+1 Staj Sistemi tam olarak oturmadığı ve öğrenci lehine işlemediği için büyük bir sorun yumağı haline gelmiş durumda.
Staja giden öğrencilerin birçoğu üzerinde eğitim aldığı alanların dışında ve ayak işlerinde çalışmak zorunda kalıyor.
Bunun yanında çalışan öğrencilere herhangi bir ödeme ise yapılmıyor. Tamamen işletmenin insiyatifine bırakılan bu uygulama ile ücretsiz işçi alıştırılma imkânı firmalara sağlanmış durumda.
Rektörlük “Haksız Ortalama” savunmasını sunuyor
Rektör Prof. Dr. Muzaffer ELMAS tarafından yapılan açıklamalardan ortaya çıkan durum ise “İşletme stajının haksız ortalamaya sebep olduğu, bu sebeple etkisinin kaldırıldığı” yönünde. Yani işletmelerde çalışan öğrenciler 24 AKTS değerinde AA almış olmalarından dolayı “Haksız Ortalama” yaptıkları kanaati oluşmuş durumda.
Bu noktada düşünce doğru olsa da ortaya şöyle bir soru işareti çıkıyor.
Madem bu ortalama HAKSIZ ve GEREKSİZDİ Sakarya Üniversitesi neden en baştan bu işe girişti. Ve bir anda son sınıf öğrencilerini zora sokacak bir karar alarak aniden uygulamaya koydu.
Ayrıca 24 AKTS olan değer neden 15 AKTS değerine indirildi. Bir öğrenci 70 gün boyunca İŞLETME STAJI yapmak zorunda. Normal bir ders olarak ele alınması ve AKTS İndirimine gidilmesi çok yanlış.
Kaldı ki haftada 3 saat işlenen bir Seçmeli Dersin AKTS Etkisi 5 AKTS. Haftada 45 saate yakın STAJ Uygulamasına katılan bir öğrencinin bu sistem üzerinden 75 AKTS üzerinden değer görmesi lazım.
Üniversite ve işletmeler beceremedi, cezası öğrenciye çektiriliyor
Kabul edilmesi gereken bir konu var ki o da 7+1 Sistemi büyük bir hüsrana doğru gidiyor.
Öğrenciyi hayata hazırlamak adıyla başlatılan sistemde kontrol mekanizmaları çalışmıyor. İşletmeler gereğinden fazla puan dağıtıyor ya da dağıtmakla itham ediliyor. Kontrol etmesi gereken hocalar ise görevlerini tam olarak yerine getirmiyorlar. Bu sebeple de HAKSIZ ORTALAMA suçlaması öğrenciye yöneltiliyor ve öğrenci suçlanıyor. Cezası ise yine öğrenciye kesiliyor.
Madem haksız ortalama var işin içinde o zaman bundan önce mezun edilen öğrenciler HAKSIZ ORTALAMA ile mezun oldular. Bu yönetim de buna göz yumdu.
Aynı şekilde demek ki staj uygulaması HAKSIZLIK demek oluyor. Ve bu uygulama halen uygulanmaya devam ediliyor.
Ortada HAKSIZ ORTALAMA diye bir durum varsa buna göz yuman işletme sahipleri, öğretim görevlileri, Dekanlık ve Rektörlük neden hak olanı dağıtmak için çaba göstermiyor.
Burada oldukça fazla soru işareti var. Ama Rektörlük çözümü bulmuş ve “HAKSIZ UYGULAMA SONA ERECEKTİR” diyerek faturayı öğrencilere kesmiş durumda.